Legfrisebb híreink

2019.03.26. Tuzson Bence a nemzetek megmaradását hangsúlyozta Brüsszelben      
A nemzetek megmaradásának jelentőségét hangsúlyozta az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára hétfőn Brüsszelben.

 Tuzson Bence úgy fogalmazott, azért volt szükség 1848 küzdelmére, mert egy birodalomban egy nemzet feloldódik, ha nem tudja megtartani önazonosságát. „A forradalmárok és szabadságharcosok egyetlen dologban biztosan egyetértettek, mégpedig a nemzeti megmaradás alapvető fontosságában” – jelentette ki.
Tuzson Bence az Európai Parlament magyar néppárti képviselőcsoportja és a Magyar Hullám Társaság március 15. alkalmából tartott rendezvényén arra hívta fel a figyelmet, hogy a forradalmárok és szabadságharcosok küzdelme nem volt hiábavaló: a kiegyezést követően ugyanis erős szövetség alakult ki az osztrákok és a magyarok között.
 
„Nekünk is erős szövetségre kell felépítenünk Európát” – mondta, sürgetve az egyenlő nemzetek szövetségét és az ezen alapuló erős Európa megteremtését.
 
Úgy vélekedett, hogy az 1848-as forradalom képes volt megmenteni a magyar kultúrát és hagyományt. Örökül kapott feladatként jelölte meg a magyar hagyomány, a kultúra, a nemzet és a nyelv védelmét és élővé tételét, és arra figyelmeztetett, hogy az elődök kultúrája hamar elpárolog, ha a következő nemzedék nem teszi magáévá.
 
„El kell mondani az utódoknak történeteket. Egy ország története nemcsak a forradalmak vagy szabadságharcok történetéből áll össze, hanem az emberek és a családok történetéből” – fogalmazott. Ezekből a mozaikokból fog összeállni a magyar történelem, a magyar hagyomány, és ezen keresztül fog megmaradni a magyar kultúra és Magyarország is – hangsúlyozta.
 
Tőkés László fideszes európai parlamenti képviselő köszöntőjében kijelentette, az 1848-as forradalmak „európai tavaszának” egyik kiemelkedő fejezetét a magyarok írták. Szabadságért vállalt áldozatuk és kálváriájuk az utókor számára is példamutató – tette hozzá.
 
„Itt, Brüsszelben, Európa fővárosában bizton elmondhatjuk, hogy kitüntetett hely illeti meg ‘Európa tavaszának’ egykori forradalmait, köztük is kiemelt módon az 1848-49-es magyar forradalmat és szabadságharcot” – fogalmazott.
 
Az Európai Unió jelenlegi válságos helyzetében és a tornyosuló kihívások közepette „most is meg kell vívnunk harcainkat országainkért, közös európai értékeinkért, nemzeti és európai érdekeinkért és identitásunkért, kereszténységünkért és szabadságunkért” – mondta.
 
A forradalmi Magyarország kormányzójának, Kossuth Lajosnak tragikus sorsú, Brüsszelbe menekült édesanyjára és leánytestvéreire emlékezve Tőkés László hozzátette: „Áldott legyen a forradalmár és szabadságharcos emigránsok emléke!”.
 

 
 
 
 
 
 
2018.11.23. 1956-ról Brüsszelben      
Magyarország nem azért vetette le a láncait, hogy újakra cserélje; a jelek szerint a Nyugat nem értette meg, hogy a magyarok azért küzdöttek 1956-ban is, mert a végsőkig ragaszkodnak saját kultúrájukhoz, életformájukhoz - jelentette ki Varga Judit, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára az 1956-os forradalom és szabadságharc 62. évfordulója alkalmából rendezett hétfői brüsszeli megemlékezésen.

 "Európa elfelejtette, hogy `két tüdővel lélegzik`, egy keleti és egy nyugati tüdővel. Ha nem így volna, a Nyugat nem indítana koncepciós eljárásokat Magyarország és Lengyelország ellen. Nem vádolnának minket olyan bűnökkel, melyek ellen a kommunizmus során küzdöttünk. Minket, akik életünket és vérünket adtuk a szabad Európáért, a szabad Magyarországért" - mondta beszédében az államtitkár a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja és a Magyar Hullám Társaság szervezte rendezvényen.
    "Próbatétel idején mutatkozik meg, hogy milyen emberek vagyunk valójában. 1956 ilyen próbatétel volt a magyar nemzet számára, s a magyar nemzet kiállta a próbát. Egyedül. Hiszen a szabad világ magunkra hagyott minket. Végignézte, ahogyan a világ legnagyobb szárazföldi hadserege vérbe fojtja a demokráciáért és szabadságért küzdő magyarok ezreit. Mi azonban ebből is felálltunk, ahogyan tettük azt már oly sokszor. Talán a Nyugat ezért sem érti, hogy ha az Európai Parlament kommunistái, liberális vagy épp szocialista politikusai olvassák hangosan fejünkre az igaztalan, hazug vádakat, mi miért nem félünk, miért nem hátrálunk meg" - fogalmazott.
    Varga Judit leszögezte, hogy nem mosható össze napjaink migrációs helyzete az 1956-os magyar menekülthullámmal. "Aki ismeri a magyar történelmet, az nem húz párhuzamot a kommunizmus ellen küzdő szabadságharcosok és a gazdasági megfontolásból hazájukat elhagyó emberek tömegei között" - vélekedett.
    Hozzátette, hogy a kormány 1956 szellemében cselekszik, igyekszik segíteni a háborúk elől menekülőkön, több millió dollárt ajánlott fel a megsegítésükre, azonban úgy gondolja, hogy a romok újjáépítésében, a hazatérésben kell segíteni.
    "A szabadság az, amikor megválaszthatjuk a kormányunkat, azt, hogy kikkel éljünk együtt saját hazánkban, és milyen jövőt építsünk gyermekeinknek" - közölte.
    A megemlékezésen Csáky Pál, a szlovákiai Magyar Közösség Pártjának (MKP) EP-képviselője mondott köszöntőt, és tiszteletét fejezte ki mindenki előtt, aki 62 évvel ezelőtt "képes volt legyőzni kételyeit, félelmeit, és talán tudatosan, talán ösztönösen tenni tudott valamit azért, amit halhatatlan szabadságeszmének nevezünk".
    "1956-ban egyszerűen felrobbant a szabadságszerető magyar lélek. És, ha megnézzük, hogy mi mindenen ment keresztül a magyarság a huszadik században, ezen a tényen egy pillanatig sem csodálkozhatunk" - emelte ki.
    "Embereket fel lehet akasztani, börtönbe lehet csukni, társadalmakat ideig-óráig meg lehet rendszabályozni, de - hála istennek - a szabadságeszmét az emberi lelkekből nem lehet kiirtani" - mondta.

Az eseményről készült videó:

 

 

Az eseményről készült fotók: 


1848-as megemlékezés Brüsszelben
2019. március 18.
A Magyar Néppárti Képviselőcsoport és a Magyar Hullám Társaság közös `48-as megemlékezése
56-os megemlékezés
2018. november 5.
56-os megemlékezés Brüsszelben
Emlékezés a márciusi ifjakra
2017. március 6.
1848-49-es forradalom és szabadságharc 169. évfordulója alkalmából tartott megemlékezés
e-mail:   
    jelentkezés
Amennyiben szeretne hírt kapni rendezvényeinkről, iratkozzon fel a Magyar Hullám Közéleti és Kulturális Társaság levelezőlistájára!
  Adatvédelmi elveink
Copyright © 2009 Magyar Hullám, Brüsszel    |   Minden jog fenntartva!   |   Hozzáadás a kedvencekhez